I mange år har vi ikke turdet gøre meget andet end at holde os til de officielle retningslinjer, når det kommer til den terapi og de tilbud, som vi giver folk med funktionsnedsættelse af den ene eller den anden art. Derfor vil de fleste plejecentre, terapigrupper og bosteder landet over tilbyde programmer, der er meget ens.

Men noget er begyndt at ændre sig, for nye filosofier og teknikker fra hele verden begynder nu langsomt at strømme mod Danmark. Særligt en række firmaer med helt særlige teknikker til at behandle, aktivere og lindre vinder lige nu frem inden for feltet. Et af disse firmaer er Multicare.

Om Multicare

Multicare et et firma, der bruger særlige teknikker udviklet i Holland til de produkter, som de tilbyder. Multicare tror nemlig på, at man kan gøre mere for mennesker med funktionsnedsættelse ved at tænke uden for boksen og tage nye metoder i brug.

Multicares primære formål er at producere og optimere hjælpemidler – det kan være alt fra lege- eller motionsrum til enkelte stykker praktisk udstyr. Men hver eneste gang de producerer eller arbejder med noget, så har de den særlige idé om sanseintegration i tankerne.

Om sansestimulans

Sanseintegration igangsættes af sansestimulans og handler i bund og grund om alternative måder at aktivere krop og sind på. For mennesker med funktionsnedsættelse kan det være svært at forbinde sig selv med og føle sin krop. Ikke kun fordi der er ting, de ikke kan, men også fordi, de føler sig fremmedgjorte fra deres kroppe og deres sind.

Med stimulering af sanser på forskellige og alternative måder, kan man nemlig skabe resultater, som man ellers ikke ville se. Man giver de involverede brugere mulighed for en fordybelse, som de har svært ved at finde i hverdagen. Og så er sansestimulering nemt at tilpasse til det enkelte individ og dets enkelte behov.

Hvordan skaber man den bedste sansestimulans?

At skabe de optimale vilkår for sansestimulans kræver nogle helt særlige teknikker og en særlig viden. Ønsker man at kunne stimulere sine klienter eller personerne på et center eller et bosted, så er det derfor rigtig vigtigt at få professionel hjælp.

Det kan man netop få ved at kontakte et firma som Multicare. For udover at de kan lave og optimere konkrete hjælpemidler, så kan de også indrette særlige sanserum, specielt designet til brugerne af det konkrete steds behov. For at sanserne kan stimuleres, skal der nemlig være ro omkring én.

Hvad er et sanserum?

Et sanserum kan i princippet være en masse forskellige ting. Men ofte er der tale om isolerede rum, hvor der installeres en række forskellige hjælpemidler, som kan skabe kontrolleret sansestimulans. Disse hjælpemidler kan variere, men der er ofte tale om lys, lyd og vibrationer.

Her instrueres de ansatte på det konkrete sted i at bruge disse forskellige hjælpemidler, så brugerne kan få det meste ud af det. Hvordan man skal bruge tingene, afhænger selvfølgelig meget af, om der er tale om folk med psykisk eller fysisk handicap, samt graden af dette handicap.

Træd med ind i det nye årtusinde inden for hjælpemidler

Mange plejere og terapeuter forholder sig skeptisk over for noget som sanserum. For hvor meget får brugerne egentlig ud af det, og hvilket formål har det? Selvfølgelig varierer det fra person til person, hvor effektiv sansestimulansen er.

Men for alle mennesker er det sådan, at små oaser af ro og fordybelse er vigtige – hvad end man er motorisk eller psykisk udfordret eller ej. For nogle af os kan dette behov udfyldes ved at sætte os ned og læse en god bog. For andre skal der mere til, og her kommer sanseintegration ind i billedet.

Skriv en kommentar