Gulvafslibning er efterhånden blevet kendt blandt mange danskere som en smart metode til at vedligeholde trægulvet derhjemme.

Og det er da også en fantastisk idé! Det er nemlig meget billigere at få udført en afslibning, end at få taget hele gulvet op og så lagt et nyt.

Til gengæld er der nogle ting, som er værd at vide omkring gulvafslibningsprocessen, som er vigtige, hvis du overvejer at finde en håndværker til dette. Læs videre og lær mere om kunsten af gulvafslibning.

Hvordan foregår sådan en afslibning?

En gulvafslibning er ikke en forfærdelig kompliceret proces, hvis du ikke er håndværker, men det er alligevel værd at kende til den.

I dag foregår gulvafslibninger med maskiner, som er udstyret med sandpapir. Det betyder, at når du kører maskinen over gulvet, så sander det træet ned, så du tager lag af. Dette er muligt at gøre i form af en enten en ”finslibning” eller en ”mellemslibning”. Finslibning gøres eksempelvis, når du får lagt nyt gulv, hvilket kun tager de mindste ujævnheder. Mellemslibning er en lidt hårdere proces, hvor du sliber lidt mere af gulvet og fjerner snavs og små ridser.

Har du til gengæld store ridser, et ordentligt lag snavs eller måske endda skævhed i gulvet, så skal du have en fuld slibning, som også kaldes gulvafhøvling. Dette gøres ved hjælp af en maskine, som er udstyret med knivsblade, der simpelthen skærer noget af gulvet af.

Hvad kommer efter en gulvafslibning?

Et meget vigtigt element, som skal komme efter enhver afslibning, er gulvbehandlingen. Det er her, hvor træet på en eller anden måde behandles med et produkt, som giver det nogle bestemte træk.

Et klassisk eksempel er lak. Når du får en lakbehandling på dit nyligt slebne gulv, så får det en rigtig blank overflade, som kan tage en hel masse tæsk. Lak er dog ikke den eneste mulighed – olie er også populært og forskellige olier er med til at give forskellige resultater.

Det vigtige her er, at gulvbehandlingen er måden hvorpå, at du sikrer dig, at det kan vedligeholdes. Nogle behandlingsformer, for eksempel lud, kræver simpelthen, at du selv deltager aktivt i at holde gulvet pænt med vand og sæbe. Olie er samtidig relativt sart, og det bør du også tænke over.

Behandlingen er dog vigtig, for den hjælper dig i fremtiden, så gulvet er pænt i så lang tid som muligt!

Hvordan finder du den rigtige metode?

Når du er nået så langt, så har du forhåbentligt tænkt over, hvilke problemer dit gulv har, og hvordan du gerne vil have, at det ender ud. Det er rigtigt godt!

Det er dog altid en god idé at konsultere en professionel til sådan en gulvafslibning. Primært fordi, at de kan fortælle dig, hvad fordelene og ulemperne ved en bestemt tilgang er. Man kan også forestille sig, at I gerne vil afslibe selv i jeres hjem. Så er det træls at bruge flere timer på det indtil I finder ud af, at en revne er meget dybere end antaget. Så hellere spørge dem, som lever af gulvafslibning!

Skriv en kommentar