Ikke-kategoriseret

Hvid maling: Farveteori og valg af farvetone

Af 15. maj 2019 Ingen kommentarer

Er dine vægge trætte og triste? Så kan det være en god idé, at friske op med et nyt lag maling. Du kan male selv eller slippe for bøvlet, ved at hyre en god maler. Han vil desuden kunne hjælpe dig med, at udvælge farver og nuancer, samt sikre at det er den korrekte kvalitet og glans der bliver malet med. 

Hvid maling er ikke BARE hvid maling

Hvide nuancer kommer i hundredevis – faktisk ganske bogstaveligt talt. Der findes varme toner hvid og kolde toner hvid. Du har sikkert stået nede i byggemarkedet før og hørt ekspedienterne rådgive kunder i farver som ‘knækket hvid’ osv. og det er med god grund, at kært barn har fået mange navne. Den hvide maling bør nemlig altid gennemtænkes når du skal renovere eller blot genopfriske trætte vægge, lofter og karme.  

Stemningstoner

Stemningen i dit hjem skal kortlægges. Du skal se på hvilke farver dit eksisterende interiør har og træffe en hård beslutning for dine møbler, dine billeder på væggene, dine gardiner eller andet og få udskiftet de torne der stikker i øjnene når du sætter en ny stemning for dit hjem. Generelt er den moderne toningstendens i hypermoderne hjem, at man vælger en kold nuance til de koldere nordiske farvetrends i interiør. Men bor du i et ældre byggeri eller måske blot ønsker en mere ‘hyggelig’ stemning kan du med fordel gå efter en varmere tone. 

Stop med at mixe farvetoner

Hvis dit hjem generelt har en varm tone, fx mørkt træ og gardiner i varme farver, så bør dine hvide vægge, karme, radiatorer, lofter osv. ikke have kolde nuancer. Endnu værre er det, hvis dine karme fx. er flødefarvet og du vælger, at male væggene i en kold nuance. Her vil dine toningsvalg stikke skarpt i kontrast med hinanden. Vælg i stedet at få malet karmene også og i en tone der går hånd i hånd med væggene. 

Gift dig med farvetonen

Dine gæster kan ikke se hvilken tone du vælger, medmindre du mikser dem sammen. Den tone du vælger bør gennemføres i alle rum og i al interiør. Det betyder, at hvis du vælger en varm hvid bør du også vælge en varm blå på endevæggen hvis det er en pangfarve der skal til i dit hjem. En hvid sofa i en kold farve, vil næppe tage sig godt ud til disse farver, så vælg i stedet en hvid nuance med varme farvenoter i. Og sådan fortsætter du gennem hele dit hjem. Er du i tvivl om hvilke nuancer er varme eller kolde, så hop på youtube og google ‘color theory’ og prøv dernæst at holde forskellige farver op imod hinanden. Du kan også gå den mere sikre vej og spørge en dygtig maler om han vil hjælpe dig med hans skarpe blik. 

Skriv en kommentar